Pitanje:

Poštovanje. Imam pitanje vezano za zub. Pokušaću da budem što jasniji.
Hvala.
Trenutno mi je stomatolog na odmoru, a radi se o sledecem.
Pre nekih 6 meseci debitalizovana mi je donja leva petica. Bio je zub osetljiv na hladno, inače zub jebio potpuno zdrav. Nigde nije imao karijes ili sl.
Bilo je sve ok do pre par dana, kad je počeo da me boli. Nije to neki bol koji je nepodnosljiv, nije onaj pulsirajuci. Već, kao da tinja, on mi je oko njega mazao. Jodofram, tako nešto, mozda se nisam lepo izrazio. Nadam se da ce te znati sta sam mislio, mazao je to, osusio i mazao jos nečim. Zakazao sam da odradim snimak i da se pogleda, oko njega su mi se malo desni povukle, kazite 2-3mm. Rekao bih da je punjenje odradjeno ok. Ovo zahteva pregked, ali mozda ste imali neki slicaj iz iskustava, pa me brine nije li strasno ili moze li se staviti opet lek. Ili sta?


Aleksandar Stanković - 24. 06. 2021.


Odgovor:

Poštovani Aleksandar Stanković,

tegobe koje navodite mogu biti uzrokovane prisustvom i zapaljenjem parodontalnog džepa u predelu navedenog zuba, ali i postojanja patološkog procesa oko vrha korena navedenog zuba, kada je potrebno ponovno kanalno lečenje a po potrebi i hirurško uklanjanje patološkog procesa (apikotomija).

Nažalost bez poznavanja početne dijagnoze, sprovedene terapije, vrste aplikovanog medikamenta, kao i bez kliničkog pregleda i analize Rtg snimka ne može se sa sigurnošću tvrditi o čemu je reč, te Vam savetujemo da uradite Rtg snimak navedenog zuba i posetite stomatologa.

Srdačno

Srdačno

 


dr Irina Miković
dr Irina Miković
polivalentni stomatolog
MAGAZIN.mojzubar.com
Beljenje zuba Krunice i mostovi Laser u stomatologiji
Kozmetska stomatologija Implanti Dečija stomatologija
Rad sa trudnicama Ortodoncija Proteze
Lečenje kanala korena Zubne ciste i granulomi Parodontoza
Neprijatan zadah Sluzokoža usta i jezika Oralna hirurgija
Bol zuba Edukacija pacijenata Škripanje zubima
Treba znati... Cena zdravlja zuba
Narodnog fronta 20, Novi Sad, Tel: +381 (0)21 467 006, +381 (0)21 63 63 613