Pitanje:

Pre 12 dana sam izvadio donju sesticu. Tj koren koji je ostao od nje. Posle 3 dana poceo je intezivan bol koji se ne smiruje i dan danas. Rana ne zarasta. Idem redovno kod stomatologa. Provocira krvarenje ali ugrusak ne opstaje. Juce mi je uradjena kiretaža i stavljen lek duboko. Nije bilo bola tokom celog dana ali danas je rana opet prazna i opet boli. Popio sam dve kutije hemomicina koje mi je stomatolog prepisao i dve kutije nimulida jer jedino on mi umiri mesto koliko toliko. Počinje vec od toliko lekova i stomak da me boli i da imam mučnine. Nije radjen snimak rane. Stomatolog je dva puta proveravao instrumentom da li ima nesto zaostalo ali kaze da je rana čista. Nema otekline. Nema crvenila sa strane. Nema krvi. Rana izgleda dobro ali nikako da zaraste i bol je konstantan. Posle jucerasnjeg cišcenja rane jeo sam posle 6 sati. I trudim se da inace sto manje jedem jer mi tad najvise izaziva bol cak i pod lekovima. A i pokusavam na taj nacin da sto vise izolujem mesto kako bi zaraslo brze. Ne ispiram ne radim nista sto moze da izbaci ugrusak ali eto rana je i danas prazna posle prespavane noci i bol se vraća. Da li je normalno da to traje ovoliko dugo? Koliko to ustvari moze da traje? I postoji li neko drugo rešenje sobzirom da ugrušak ne moze da opstane.


Miodrag B. - 04. 06. 2021.


Odgovor:

Poštovani Miodrag B.,

u slučaju otežanog zarastanja rane (alveolitis) često je potrebno nekoliko poseta stomatologu kako bi se obezbedilo adekvatno zarastanje rane i terapija sprovela do kraja.

Sprovedena terapija je adekvatna te savetujemo da sledite uputstva Vašeg stomatologa, a sredstvo protiv bolova će Vam svakako u tom periodu biti od koristi.

Srdačno

Srdačno

 


dr Irina Miković
dr Irina Miković
polivalentni stomatolog
MAGAZIN.mojzubar.com
Beljenje zuba Krunice i mostovi Laser u stomatologiji
Kozmetska stomatologija Implanti Dečija stomatologija
Rad sa trudnicama Ortodoncija Proteze
Lečenje kanala korena Zubne ciste i granulomi Parodontoza
Neprijatan zadah Sluzokoža usta i jezika Oralna hirurgija
Bol zuba Edukacija pacijenata Škripanje zubima
Treba znati... Cena zdravlja zuba
Narodnog fronta 20, Novi Sad, Tel: +381 (0)21 467 006, +381 (0)21 63 63 613