Pitanje:

Postovani,
Pre mesec dana sam bio na stomatoloskom pregledu gde su mi rekli da imam karijes na donjoj petici koji su kasnije i uklonili i stavili plombu. Problem je sto je izgleda taj karijes dosao do zivca te mora da se umrtljvuje (poznat mi je osecaj). Sinoc je bol bio toliko intenzivan i nakon 2 kafetina da je u jednom trenutku zivac ili zub jednostavno "pukao". Gledao sam na ogledalu i plomba izgleda nije pukla jer mi je taj bol u zubu stalan i konstante jacine sto pre nije bilo. Da li zub mora da se vadi ili je dovoljno umrtviti zivac?
Zakazao sam termin sto pre ali to je tek za 9 dana. Da li da cekam i uzimam lekove ili da zakazem na nekom drugom mestu za ranije?
Hvala


Aleksandar - 06. 10. 2020.


Odgovor:

Poštovani Aleksandar,

s obzirom na intenzivan bol, savetujemo da uradite Rtg snimak navedenog zuba i posetite Vašeg stomatologa pre zakazanog termina. 

Ukoliko je u pitanju zapaljenja zubne pulpe ("živca") potrebno je sprovesti endodontsku terapiju- lečenje kanala korena zuba.

Ukoliko je u pitanju fraktura zuba, neophodno je utvrditi pravac pružanja frakturne linije, te ukoliko je zub moguće adekvatno endodontski sanirati i krunično rekonstruisati, savetujemo da tako i uradite.

Vađenje zuba predstavlja krajnju terapijsku opciju i sprovodi se tek kada su iscrpljene sve druge opcije za čuvanje zuba u vilici.

Srdačno

Srdačno

 


dr Moana Opačić
dr Moana Opačić
doktor stomatologije
MAGAZIN.mojzubar.com
Beljenje zuba Krunice i mostovi Laser u stomatologiji
Kozmetska stomatologija Implanti Dečija stomatologija
Rad sa trudnicama Ortodoncija Proteze
Lečenje kanala korena Zubne ciste i granulomi Parodontoza
Neprijatan zadah Sluzokoža usta i jezika Oralna hirurgija
Bol zuba Edukacija pacijenata Škripanje zubima
Treba znati... Cena zdravlja zuba
Narodnog fronta 20, Novi Sad, Tel: +381 (0)21 467 006, +381 (0)21 63 63 613