Pitanje:

Dobro jutro.
Dakle, na redovnoj kontroli doktorka mi je rekla da imam karies na obe gornje sedmice i na desnoj gornjoj osmici. Sedmica sa leve strane nije imala dubok karies i plombirana je odmah, dok druga dva zuba (sedmica i osmica) su bila malo gora. Sedmica je imala dubok karies i na nju je stavljen prvobitno lek koji sam trebala drzati 6 nedelja. A osmica je plombirana. Kada je proslo 6 nedelja javila sam se kako bih sredila zub do kraja. Medjutim sva tri zuba mene idalje bole, na zagrizaj npr. kore od jabuke, toplo/ hladno, tvrdo, kiselo. Desna strana je mnogo gora od leve. Od moje popravke je proslo godinu dana. Da li je moguce da je zena unistila zube i kako dalje? Verovatno i smesno i glupo zvuci ači ja se posle nje jos vise bojim zubara. I zato vam pisem jer ne smem da odem da neko drugi to pogleda.


Jovana Kovačević - 02. 07. 2020.


Odgovor:

Poštovana Jovana Kovačević,

bol nakon postavljanja plombe može biti posledica neadekvatne okluzije odnosno "visoke" plombe (kompozitne ili amalgam) kada nakon uklanjanjem "viška" plombe, nestaje i osetljivost na zagrižaj.

Problem koji opisujete takođe može nastati nakon postavljanja belih plombi na bočnim zubima što je prouzrokovano stvaranjem mikro/nano pukotine na spoju zuba i plombe. U ovom slučaju osetljivost zuba na žagrižaj uglavnom spontano prolazi. Međutim, ukoliko se bol nastavi i nakon 6 nedelja, potrebna je zamena plombe.

Nakon postavljanja kompozitnog ispuna ("bele plombe") može se javiti kratkotrajna prolazna osetljivost na hladno, koja najčešće spontano prolazi nakon nekoliko dana ili nedelja.

Drugi uzrok osetljivosti zuba na hladno koji se javlja isključivo na nadražaj (nikad spontano) je ogoljenost dentina prouzrokovan karijesom, nekarioznom lezijom, neadekvatnim ispunom, parodontalnim džepom.

Pojava produženog bola nakon prestanka termičkog nadražaja ili spontanog bola ukazuje na oboljenje zubne pulpe ("živca") i tada je indikovana kanalna terapija.

Uzrok Vaših tegoba može biti i prisustvo parodontalnog džepa u predelu nekog od pomenutih zuba.

Za definitivnu dijagnozu neophodan je klinički pregled i po potrebi analiza Rtg snimka, te je neophodno da posetite stomatologa kako bi se utvrdilo o čemu je reč i kako bi Vam bila pružena adekvatna terapija.

Srdačno

Srdačno

 


dr Irina Miković
dr Irina Miković
polivalentni stomatolog
MAGAZIN.mojzubar.com
Beljenje zuba Krunice i mostovi Laser u stomatologiji
Kozmetska stomatologija Implanti Dečija stomatologija
Rad sa trudnicama Ortodoncija Proteze
Lečenje kanala korena Zubne ciste i granulomi Parodontoza
Neprijatan zadah Sluzokoža usta i jezika Oralna hirurgija
Bol zuba Edukacija pacijenata Škripanje zubima
Treba znati... Cena zdravlja zuba
Narodnog fronta 20, Novi Sad, Tel: +381 (0)21 467 006, +381 (0)21 63 63 613