Pitanje:

Postovani, zubar mi je brusio donji desni kutnjak i stavio lijek ali lijek koji se kontrolise 3-5 mjeseci i nisam imala bolova sve do neki dan kad mi je poceo s lijecenjem gornje 5 i stavio uredjaj za upijanje pljuvacke i to kao da je zubu smetalo poceli su bolovi nije pulsirajuca ali boli bas. Da li je to normalno da boli, zar nije svrha lijeka da smiri bol?


Interes - 14. 11. 2019.


Odgovor:

Poštovana Interes,

ovim putem, bez kliničkog pregleda i analize Rtg snimka, kao i bez poznavanja sprovedene terapije i vrste aplikovanog medikamenta nije moguće sa signuršću tvrditi o čemu je tačno reč.

Uzrok osetljivosti zuba na hladno koji se javlja isključivo na nadražaj (nikad spontano) je ogoljenost dentina  prouzrokovana brušenjem zuba, ali karijesom, nekarioznom lezijom, neadekvatnim ispunom, parodontalnim džepom.

Pojava produženog bola nakon prestanka termičkog nadražaja ili spontanog bola ukazuje na oboljenje zubne pulpe ("živca") i tada je indikovana kanalna terapija.

Savetujemo Vam da posetite stomatologa kako bi se kliničkim pregledom i analizom Rtg snimka navedenog zuba po potrebi utvrdila tačna dijagnoza i sprovela adekvatna terapija.

Srdačno

Srdačno

 


dr Irina Miković
dr Irina Miković
polivalentni stomatolog
MAGAZIN.mojzubar.com
Beljenje zuba Krunice i mostovi Laser u stomatologiji
Kozmetska stomatologija Implanti Dečija stomatologija
Rad sa trudnicama Ortodoncija Proteze
Lečenje kanala korena Zubne ciste i granulomi Parodontoza
Neprijatan zadah Sluzokoža usta i jezika Oralna hirurgija
Bol zuba Edukacija pacijenata Škripanje zubima
Treba znati... Cena zdravlja zuba
Narodnog fronta 20, Novi Sad, Tel: +381 (0)21 467 006, +381 (0)21 63 63 613