Pitanje:

Postovani, pre dve godine mi je stomatolog cistio kanale zuba,umrtvio zub i stavio blombu. Sada sam u petom mesecu trudnoce i sa vremenskim razmacima zub ili desni iznad zuba me bole. Znate li sta je u pitanju i s obzirom na trudnocu sta se moze raditi? Hvala.


Una - 09. 10. 2019.


Odgovor:

Poštovana Una,

nažalost, za tačnu dijagnozu neophodan je klinički pregled. S obzirom na trudnoću, nije dozvoljeno Rtg snimanje, te bi od koristi mogli biti i snimci koje imate nakon završenog lečenja zuba koji navodite. Izvođenje stomatoloških intervencija u trudnoći nije kontraindikovano.

U trudnoći je moguća pojava osetljivosti desni koja može biti uzrokovana hormonskim promenama, ali i neadekvatnim održavanjem oralne higijene. U tom slučaju neophodno je uklanjanje zubnog kamenca i mekih naslaga. Takođe, postoji mogućnost pojave periapikalnog procesa na vrhu korena zuba, te je u tom slučaju potrebno sprovesti ponovno lečenje kanala korena zuba.

Kako bi se definitivno utvrdio uzrok navedenih tegoba, neophodan je klinički pregled. Po utvrđivanju uzroka, sprovodi se potrebna terapija.

Srdačno

Srdačno

 


dr Moana Opačić
dr Moana Opačić
doktor stomatologije
MAGAZIN.mojzubar.com
Beljenje zuba Krunice i mostovi Laser u stomatologiji
Kozmetska stomatologija Implanti Dečija stomatologija
Rad sa trudnicama Ortodoncija Proteze
Lečenje kanala korena Zubne ciste i granulomi Parodontoza
Neprijatan zadah Sluzokoža usta i jezika Oralna hirurgija
Bol zuba Edukacija pacijenata Škripanje zubima
Treba znati... Cena zdravlja zuba
Narodnog fronta 20, Novi Sad, Tel: +381 (0)21 467 006, +381 (0)21 63 63 613